måndag 1 november 2010



Lärarförbundet har ingått i partnerskap med SKL , arbetsgivarparten Kommunförbundet.
I en gemensam insändare den 1 november 2010 påstår ordföranden för Lärarförbundet Eva-Lis Sirén och ordföranden för SKL, Sveriges Kommuner och landsting , Anders Knape att lärarna är nöjda med att styras av kommunala politiker och att skolan blivit bättre efter kommunaliseringen.

De bygger sina åsikter på en enkät som ”vi låtit göra, med drygt 800 lärare”. Vid en närmare granskning av undersökningen framstår denna som ett beställningsarbete. Okunnigheten om statistik och undersökningar lyser väldigt tydligt igenom. Det är inte förvånande att ett av Sveriges största förbund kan misslyckas så totalt både i genomförande, tolkning och redovisning av en undersökning! SKL kämpar med näbbar och klor för att ha kvar skolan i sitt grepp, trots att elevernas resultat sjunkit till bottennivåer efter kommunaliseringen.

Frågan är inte hur kan Lärarförbundets högsta företrädare stå bakom en sådan undermålig debattartikel, utan varför man stannar kvar i en organisation som springer arbetsgivaren ärenden.

Det finns på sikt bara en utväg. Det är att förstatliga grundskolan, och ta bort vinstintresset. Det finns inga andra lösningar än ett förstatligande. Det skulle hjälpa till att avhjälpa många av bristerna, förutsatt att staten tar det ansvar som kommunerna hittills inte tagit och har kompetens att ta fortsättningsvis heller. Anders Knapes syn på skolan och tolkning av en simpel enkät vittnar om detta. En organisation är aldrig bättre än dess ledare. Visst finns det många bypolitiker som gillar kommunaliseringen. E n del av dem har genom nydaning fått mer befogenheter att pröva egna idéer och fått förstärkt kassa. Det handlar inte om barnets bästa, utan om politik och pengar.

SKL ger lärarna 2% i löneökning i år, men höjer inte läraryrkets status. Tvärtom ökar skolbyråkratin samtidigt som pressen på lärarna godkänna fler elever ökar. När politiker som Mats Gerdau (M) skriver ” den svenska skolan är bättre än sitt rykte” och ”Med större frihet och mer fokus på outcome tror jag att vi når dit. Med mer IT och individualisering kan vi också få den modernaste skolan i världen” förstår väl de flesta att bypolitiker är av både enfaldiga och enögda. Outcome?

Lärarförbundet och SKL sänker den svenska skolan. De ser inte kunskap och kompetens som nödvändiga. De låter trender och lokala infall styra agendan. Skolans kvalitet ska inte skilja mellan kommuner. Det är den viktigaste frågan som behöver finna sin lösning. Svaret som SKL och LF levererar är att lärarna i kommunala grundskolor är nöjda med resultaten. Det är inte sant! Majoriteten vill, i motsats till Sirén och Knape, att elever i Sverige skulle ha en allmän och likvärdig skola, öppen för alla.


Facket och arbetsgivarnas partsinlaga finner du här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar