söndag 24 oktober 2010

Christer Sturmark, som är humanisternas ordförande, ger sig gärna in i debatter och pratar mycket utan att lyssna. Hans stil kan tolkas som överlägsen och är full av byråkratiska uttryck. I Aktuellt tyckte han att Jan Björklund hade två tankefel gällande den nya kursplanen för religionsundervisningen. Vilka fel Björklund hade är svårt att minnas för Sturmark pratade forcerat. Björklund fick inte stort utrymme, men tyckte inte att eleverna ska läsa om lika mycket om Argentinas landskap som om Sveriges. Det var hans svar på varför kristendomskunskap ska ta större plats i skolan tex. naturfolkens religoner.

Att vara humanist är inte alltid att vara tvärsäker. En av vår tids största humanister är Tage Danielsson och han har skrivit ”utan tvivel är man inte riktigt klok”.
"Röde orm" tycker att det är ganska rimligt att man får läsa mer om kristendomen, eller snarare de kristna kyrkornas roll. Så att eleverna förstår att dessa kyrkor framför allt har varit institutioner för maktutövning och förtryck. De har bekämpat moderniteten, demokratin, kvinnors mänskliga rättigheter och arbetarrörelsen.

Sturmark förefaller vara en riktigt humanistisk 08. Ska man tolka de rättrådiga svenska humanister utifrån föraktet för andra människors åsikter så ska deras utrymme begränsas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar