tisdag 2 mars 2010



MP:s skolpolitiske talesman Mats Pertoft slår med pekpinnen mot lärare och mot Björklund med tomma ord.

Miljöpartiet består av stelbenta byråkrater som ogillar betyg. MP:s skolpolitiske talesman Mats Pertoft riktar kritik mot lärarna. Han tycker att pedagogernas skriftliga omdömen blivit alltför betygsliknande och att det saknas riktlinjer.
Det är riktigt att det saknats riktlinjer, men varken tjänstemän inom Skolverket eller kommunerna har hittills kommit med några tydliga anvisningar. När klara riktlinjer har efterfrågats har man från ansvarig håll sagt att lärare ska pröva sig fram. Därför har alla skolor utifrån lokala förutsättningar skrivit egna mål. I bland har kommunerna tagit ett gemensamt grepp och satt samman tjocka kompendier, istället för betyg. Till dessa finns de nationella proven, som ofta fungerar väldigt bra.
Pertoft krav av utbildningsminister Jan Björklund (FP) och Skolverket att nationella kriterier ska tas fram är omdömeslöst. När lärarna försöker skapa ordning i skolan kommer Pertoft med pekpinnar. Miljöparitet har länge lämnar "lärarna och barnen i sticket". Miljöpartiet skulle vinna på att förklara hur omdömen ska skrivas. Föräldrar vill inte ha stora tjocka buntar med papper, utan raka besked.
Sanningen är att Miljöpartiet är emot betyg i alla dess former. Det vågar man av taktiska skäl inte gå ut med. Det är just nu inte politiskt korrekt. Det är svårt att gå emot en överväldigande majoritet som är för betyg. Därför slår Mats Pertoft mot lärarna när de försöker göra sitt jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar